Howy Jacobs: Suomen arvokkain luonnonvara on äly

Howy Jacobs: Suomen arvokkain luonnonvara on äly

Suomen tulevaisuus –tiedesarjaa luotsaa valovoimainen huipputiedemies Howy Jacobs. Kansainvälisesti arvostetuimpiin suomalaistutkijoihin kuuluva Howy aloitti viime vuonna Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin johdossa. Tämän lisäksi hän on Suomen Akatemian akatemiaprofessori sekä johtaa Tampereen yliopistossa mitokondriotautien ja ikääntymisen tutkimusryhmää.

Howy on molekyylibiologi, joka on erikoistunut mitokondrioihin eli solujemme kiehtoviin ”energiantuotantolaitoksiin”. Mitokondrioiden sanotaan inspiroineen George Lucaksen Star Wars -elokuvissa keskeisessä roolissa olevaa Voimaa. Tarinan mukaan Voimasta olivat vastuussa mikroskooppisen pienet midikloriaanit, ihmisoluissa elävät älykkäät oliot.  Tosielämän mitokondrioiden uskotaan polveutuvan muinaisista bakteereista. Mitokondrioiden toiminta tai toiminnan häiriöt liittyvät moniin tauteihin ja muun muassa vanhenemiseen. Mitokondriotutkimuksen lisäksi biotekniikan alalla on paljon sellaista perustutkimusta, jonka tulokset voivat vaikuttaa merkittävästi aikamme globaalien ongelmien ratkaisuun.

Howy on asunut Suomessa yli kaksikymmentä vuotta, mutta katsoo edelleen hyvin tarkkasilmäisesti suomalaista yhteiskuntaa ja etenkin tiedepolitiikkaa, unohtamatta tieteen ja teknologian alan monia onnistumisia. Hänen mukaansa laadukas tiedesarja on mainio keino popularisoida tiedettä sekä alleviivata koulutuksen ja perustutkimuksen roolia toimivan hyvinvointiyhteiskunnan kivijalkana. Howy muistuttaa, että ne maat, jotka panostavat eniten perustutkimukseen, hyötyvät myös eniten taloudellisesti kehittäessään etulinjassa ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.

Howy osallistuu maailman pelastamiseen sekä mikroskooppinsa että Suomen suurimman tiedesarjan avulla. Tiedesarjassa hän tarkastelee sitä, miten suomalaiset käyttävät älyään kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi tieteen ja teknologian avulla. Hyviä uutisia kaikille henkisestä lamasta kärsiville: Howy Jacobs uskoo, että Suomi pelastaa maailman.

Suomen tulevaisuus -tiedesarjan ensimmäinen tuotantokausi alkaa Maikkarilla 28.2. klo 13.55