Jaksot

JAKSOT 2017


5 SÄHKÖINEN LIIKENNE

 
MTV3 sunnuntaina 24.9.2017 klo 12.30
 
Tiesitkö, että maailman ensimmäinen sähköinen kaivoskone on kehitetty Suomessa – tai, että suomalaisella sähköautolla on maailmanennätys jääradalla – tai, että suomalaiset sähkömoottorit päihittävät suuret kansainväliset toimijat busseissa, lautoissa ja metsäkoneissa? Suomella on myös Euroopan suurimmat litiumvarannot sekä uraa uurtavaa tutkimusta ja kehitystyötä sähköisen liikenteen kaikilla osa-alueilla.
Haastateltavina alan huippuasiantuntijat ja innovoijat.


JAKSOT 2016


1 SELLUN UUSI ELÄMÄ

Metsäteollisuus elää renessanssia ja se heijastuu koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Tieteellisen tutkimuksen ja tuotekehittelyn ansiosta selluloosa taipuu nyt monenlaisiin uusiin käyttötarkoituksiin kuten petrokemian tuotteiden korvaajaksi.  Voiko suomalainen selluosaaminen vapauttaa miljoonia hehtaareja puuvillan viljelystä ruoantuotantoon ja lisätä vientiä, työpaikkoja ja hyvinvointia?


2 UUSIUTUVA ENERGIA

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii pikaisia toimia ja juuri nyt päästöttömien energiamuotojen tutkimuksen sekä kehityksen parissa tapahtuu paljon. Suomessa uusiutuvaa energiaa ei voi käsitellä puhumatta biomassasta. Jaksossa tutustutaan asiantuntijoiden johdolla niiden teknologioiden maailmaan, joiden avulla biomassasta voidaan tuottaa mahdollisimman kestävästi sekä sähköä, lämpöä että liikennepolttoaineita.


3 HYVINVOINTIA PUUSTA

Maailmalla kohistaan toinen toistaan suurempien puukerrostalojen ympärillä. Puun arvostus rakennusmateriaalina on noussut mm. sen hiilensitomiskyvyn, kierrätettävyyden ja lisääntyneen paloturvallisuuden ansiosta. Mutta mihin perustuu metsien ja puumateriaalin rauhoittava vaikutus? Paraneeko potilas hirsisairaalassa tavanomaista nopeammin?


4 TULEVAISUUDEN ENERGIA

Energia-alalla on meneillään murros. Maailmalla pääomat vaihtavat suuntaa fossiilisista uusiutuviin ja uuden teknologian kehitys kiihdyttää vauhtia. Uusiutuvan energiantuotannon lisäksi energianvarastointi ja erilaiset energiatehokkuusratkaisut ovat kehitystyön keskiössä. Howy Jacobs vie katsojan matkalle tulevaisuuden energian maailmaan, jossa aurinko, tuuli, vesi ja suomalainen osaaminen ovat pääroolissa.