Kestävän tekstiiliteollisuuden tulevaisuutta kehitetään Suomessa

Kestävän tekstiiliteollisuuden tulevaisuutta kehitetään Suomessa

Suomalainen osaaminen nousi hiljattain maailmalla taas parrasvaloihin, kun tutkijaryhmä voitti H&M Conscious -säätiön Global Change Award -kilpailun puuvillan kierrätyksen mahdollistavalla Ioncell-F -menetelmällä. Keksinnön takana on poikkeuksellisen hieno poikkitieteellinen työryhmä, johon kuuluu niin Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston kuin VTT:nkin tutkijoita. Muiden voittajien joukossa olivat muun muassa polyesteria kierrättävät mikrobit, leväpohjaiset tekstiilit ja verkkoalusta tekstiiliteollisuuden ylijäämämarkkinoille.

Palkittu Ioncell-F on menetelmä, jossa ionisten nesteiden avulla voidaan liuottaa puuvillasta, selluloosasta tai esimerkiksi jätepahvista uusia käyttökelpoisia kuituja tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi. Se on keinona ympäristöystävällisempi kuin perinteisten biopohjaisten kuitujen kuten viskoosin valmistukseen käytettävät menetelmät. Puuvillalle puolestaan on löydettävä vaihtoehtoja, sillä sen teolliseen kasvatukseen käytetään valtavat määrät vettä ja torjunta-aineita maissa, joissa kuivuus on jo lähtökohtaisesti suuri ongelma.

Toinen hieno suomalainen hanke tekstiilien ja kierrätyksen parissa on The Relooping Fashion, jossa on kyse tekstiilien kiertotaloushankkeesta. Se puolestaan palkittiin kunniamaininnalla Davosin talousfoorumin yhteydessä järjestetyssä The Circulars 2016 -kilpailussa. Hankkeessa kehitetään koko arvoketjun kattavaa tekstiilien kierrätystä aina raaka-aineen hankinnasta uuteen tuotteeseen kaupan hyllyllä. Mukana työssä ovat VTT, Ethica, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, SUEZ Environnement, Seppälä, Pure Waste Textiles ja Repack.

Suomessa uusi jätelaki on tämän vuoden alusta lähtien kieltänyt kaiken orgaanisen materiaalin viemisen kaatopaikalle. Tämä koskee myös tekstiilijätettä. Viime vuonna suomalainen jätealan palveluyritys Lassila & Tikanoja yllätti viemällä tekstiilien kiertotalouden harppauksella eteenpäin aloittamalla tekstiilikeräyksen Sellon kauppakeskuksessa yhteistyössä muiden yritysten kanssa. Kolmen laatikon keräyspiste mahdollistaa lajittelun: merkkivaatteet voidaan laittaa myyntiin, muut käyttökelpoiset vaatteet voidaan lähettää toisen laatikon kautta kierrätyskeskukseen ja hyväntekeväisyyteen, ja viimeiseen laatikkoon voidaan laittaa kaikki käyttökelvoton aines, josta Dafecor valmistaa uusia tuotteita.

Suomalainen osaaminen muuttaa taas maailmaa ja parhaat innovaatiot tehdään yhteistyöllä, jossa sekä tutkimuslaitoksilla että yksityisellä sektorilla on roolinsa. Juuri nyt tekstiiliteollisuudessa on valtavat mahdollisuudet kiertotalouden ratkaisuille, ympäristöystävällisille valinnoille ja taloudellisille säästöille. Tekstiilijätteestä on tullut raaka-ainetta.

Lisää tekstiilikierrätyksestä, puupohjaisista kuiduista ja muista maailmaa mullistavista keksinnöistä Suomen tulevaisuus -tiedesarjan pilottijaksossa sunnuntaina 28.2.2016 MTV3-kanavalla.