Michael Green: Meidän on muutettava tapa, jolla rakennamme

Michael Green: Meidän on muutettava tapa, jolla rakennamme

Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä saimme ilon haastatella Michael Greeniä, kanadalaista arkkitehtiä, joka suunnittelee 25-henkisen tiiminsä kanssa rakennuksia ympäri maailmaa.

Ted puhujanakin tunnettu Green on kestävästä suunnittelusta vastuunsa kantava arkkitehti, joka kertoo tuntevansa olonsa etuoikeutetuksi saadessaan visioida rakentamista pikemminkin vuosisadan kuin vuosikymmenen aikajanalla. Hän muistuttaa, että ilmastonmuutostietous on muuttanut tapaamme nähdä, mikä on kestävää suunnittelua ja arkkitehdin tehtävä.

Green on kirjoittanut yhdessä insinööri Eric Karshin kanssa kirjan, joka mullistaa käsitykset puusta suurten rakennusten materiaalina. The Case of Tall Wood Buildings on ainutlaatuinen teos, joka on kaikkien arkkitehtien ja suunnittelijoiden vapaasti käytettävissä. Green näkee yhtenä tärkeänä tehtävänään arkkitehtinä osallistua asenteiden muuttamiseen. Käsitysten siitä, mikä on mahdollista on muututtava, hän toteaa hymyillen.

Puurakentaminen elää uutta tulemista. Perinnetiedon pohjalta kehitetään entistä paremmilla ominaisuuksilla varustettuja puutuotteita kuten erilaiset massiivipuutuotteet, CLT ja LVL. Niiden ansiosta pilvenpiirtäjienkin rakentaminen puusta on nyt mahdollista, kuten Green on yhdessä Metsä Woodin kanssa Empire State Building tapauksen myötä osoittanut. Paloturvallisuuteen liittyvien epäilevien asenteiden Green sanoo olevan kulttuurinen ilmiö, massiivipuurakenne on tulipalon sattuessa vahvempi kuin teräs. Green muistuttaa, että Japanissa perinteinen tapa suojata puurakennukset sekä säältä että tulipaloilta on ollut niiden pinnan hiillyttäminen.

Green sanoo, että aikakautemme tullaan muistamaan ilmastovallankumouksen aikana. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei riitä, että muutamme energiajärjestelmäämme tai vähennämme liikenteen päästöjä. Meidän pitää myös muuttaa tapa, jolla rakennamme. Greenin mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa rakennusten päästöjen arvioidaan olevan jopa 47% maan kokonaispäästöistä. Se on paljon verrattuna esimerkiksi liikenteen 27%:iin. Ilmastonmuutoksen, väestönkasvun ja urbanisaation haasteisiin tulee vastata rakentamalla kestävämmin ja vähentämällä rakennusten ja asumisen valtavaa hiilijalanjälkeä. Tähän tarvitsemme puuta.

Lisää Michael Greenin ajatuksia ja puurakentamisen tulevaisuuden näkymiä seuraavassa Suomen Tulevaisuus –tiedesarjan jaksossa: Hyvinvointia puusta 24.4.2016 Maikkarilla.