Mika Anttonen: Insinöörit keksivät puuttuvan palikan

Mika Anttonen: Insinöörit keksivät puuttuvan palikan

 

Energiayhtiö St1 ei katsele sivusta energiajärjestelmää ravisuttavaa muutosta. Yrityksessä on jo pitkään panostettu tutkimukseen ja tuotekehitykseen, minkä ansiosta se on muun muassa suurin jätepohjaisen bioetanolin tuottaja Suomessa. Tänä vuonna historiaa tehdään myös geotermisen lämmöntuotannon alalla. Onnistuessaan Deep heat -hanke voi mullistaa suomalaisen kaukolämmön tuotannon. Haastattelimme hiljattain yrityksen suorapuheista pääomistajaa, Mika Anttosta, uusiutuvasta energiasta kertovaa jaksoa varten.

Puhe kääntyy nopeasti ilmastonmuutokseen energiasektorista keskusteltaessa. Anttonen muistuttaa, miten tärkeää on tarkastella kokonaisuutta. Meidän todellisuutemme on vähemmistössä maailmanlaajuisessa mittakaavassa. Niiden 4 miljardin ihmisen, jotka elävät alle 5 eurolla päivässä, todellisuus on pahimmassa tapauksessa jokapäiväistä selviytymistä. Siihen ei kuulu ilmastonmuutosta hillitseviä valintoja supermarketeissa tai tulevaisuudenvisioita itseohjautuvista autoista ja älykkäistä roboteista.

Anttosen mielestä yritykset ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta vapaaehtoisuuteen perustuvat keinot eivät riitä. Regulaation pitää olla rankempaa. Jos ohjaus toimisi pitkällä tähtäimellä, kvartaalimentaliteetin sijaan, yritysten kannattaisi käyttää optioina nyt jakamansa voitto tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

Anttonen peräänkuuluttaa rohkeutta ja riskinottokykyä, suhteellisuudentajua ja systeemistä muutosta. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen on sijoitettava rohkeammin. Olemassa olevalla teknisellä osaamisella ja käsityksellä siitä, mitä energiasektorilla voi tehdä, ilmastonmuutosta ei selätetä. Meidän on keksittävä uutta.

Yhtäkkiä Anttonen hymyilee leveästi ja kysyy: Muistatko tapauksen Apollo13? Astronautit pelastuivat keksimällä ilmiömäisen ratkaisun avaruuslennolla ilmenneeseen ongelmaan, koska oli pakko. Nyt meidän palapelistämme puuttuu se pakko. Yhtälö on vaikea, mutta yksi asia on selvä: tarinassa pitää olla toivoa. Ilman toivoa mikään ei muutu. Anttoselle se toivo löytyy insinööritieteestä.

Lisää ilmastonmuutoksesta, uusiutuvasta energiasta, Suomesta ja toivosta Suomen tulevaisuus tiedesarjan toisessa jaksossa su 27.3. klo 14.00-15.00 @MTV3