Puun muuttuvat muodot – hirrestä insinööripuuhun

Puun muuttuvat muodot – hirrestä insinööripuuhun

Mielikuvat suomalaisesta puurakentamisesta ovat usein romanttisia: järven rannalla kartanomallinen hirsitalo, jonka perhe on itse pääosin rakentanut. Ollaan puhallettu yhteen hiileen; appiukko on ollut vasarahommissa ja anoppi tehnyt talkoopataa. Mielikuvat liittyvät usein suomalaiseen osaamiseen, kotimaisuuteen ja käsityöhön. Harva kuitenkin tietää, että suomalaista puurakentamista on esillä myös esimerkiksi Pariisin keskustassa – eikä sillä ole mitään tekemistä perinteisen sukutalkoorakentamisen kanssa. Ranskalainen arkkitehti Fabienne Bulle kehuu pohjoista puutavaraa erittäin hyväksi ratkaisuksi esimerkiksi paikallisen poliisiaseman laajennustyössä.

Puun saavuttama menestys vaatii puulta – paitsi erilaisten ammattilaisten osaamista, tarkkaa logistiikkaa ja kansainvälisiä kontakteja – myös uudenlaisia ominaisuuksia. Teollisessa rakennustuotannossa puu ei saa vääntyillä holtittomasti ja sen laadun tulee olla tasavahvaa alusta loppuun. Massiivipuun muokkausmenetelmiä on kehitetty muutamia vuosikymmeniä ja nyt yhä useampi innovaatio on markkinoilla.

Suomen tulevaisuus -sarjassa käsitellään puuta monelta eri kannalta. Otetaan selvää esimerkiksi puun terveysvaikutuksista ja puurakentamisen uudesta tulemisesta. Insinööripuu on osaltaan muuttanut puurakentamisen näkymiä ja mahdollisuuksia. Insinööripuutuotteiden ominaisuudet ovat perinteistä puutavaraa helpommin hallittavissa. Jos aikaisemmin puutalot rakennettiin ns. pitkästä tavarasta niin nyt käytetään sahaamalla aikaansaatuja raaka-aineita, viiluja tai joissain ulkomaisissa tuotteissa erilaisia lastuja. Tämän päivän materiaaleja ovat mm. kertopuu, liimapuu, viilupuu ja CLT. Kukin tuote valmistetaan omalla tavallaan, mutta esimerkiksi kertopuutehtaalla suomalaisesta havupuusta sorvataan ohutta mattoa, joka lujuuslajitellaan ja liimataan takaisin yhteen. Lopuksi syntynyt puumateriaali kuumapuristetaan lujaksi tuotteeksi ja sahataan toimitusmittoihin.

Tämän päivän puurakentaminen onkin mittatarkkaa, nopeaa ja uskomattoman monipuolista. Puuta käytetään kerrostalojen, siltojen, hallien ja jopa suurkaupunkien täydennysrakentamisessa. Pian siitä rakennetaan jopa pilvenpiirtäjiä. Kun puuelementit ovat sekä lujia että kevyitä, niiden nostaminen ja liikuttelu on kaupungin keskustassa helpompaa ja kuljettaminen taloudellisempaa kuin raskaampien materiaalien: elementtejä voi lastata yhteen autoon enemmän ja työmaalle tarvitaan vähemmän rekkoja. Suurkaupungin vilinässä tällaisella käytännöllisyydellä on suuri merkitys.

MetsäWoodin kehitysinsinööri Jussi Björman kiteyttää puutavaran heikkouden insinöörin näkökulmasta: ”Puussahan ei ole mitään muuta vikaa kun että siinä on oksia, muuten se on hirvittävän hyvää tavaraa.”

Suomen tulevaisuus -tiedesarjan jakso Hyvinvointia puusta MTV3-kanavalla sunnuntaina 24.4.2016.