Raha vaihtaa suuntaa

Raha vaihtaa suuntaa

Haastattelimme Pariisissa Anthony Hobleya, joka johtaa yhtä finanssimaailman kulissien vaikutusvaltaisimmista järjestöistä. Carbon Tracker on ajatushautomo, jossa talousalan asiantuntijat kääntävät ilmastotutkimusta  rahamarkkinoiden kielelle. Päätavoitteena häämöttää ilmaston kannalta turvallinen energiajärjestelmä. Utopiaa? Ei suinkaan. Anthony Hobleyn mukaan teknologiajohtoinen muutos kohti puhdasta energiatulevaisuutta on jo alkanut. Nyt on kyse enää siitä, miten nopeasti muutos tapahtuu.

Carbon budget on Carbon Trackerin lanseeraama käsite, joka on sittemmin vakiintunut finanssianalyytikkojen käyttöön. Kyse on arviosta, kuinka paljon fossiilisia varantoja meillä yhteensä on ja kuinka paljon niistä meillä on varaa käyttää ilman, että ilmasto lämpenee kohtuuttomasti. Pariisin ilmastoneuvotteluissa lämpenemisen raja laskettiin aiemmasta kahdesta celsiusasteesta 1,5 asteeseen. Tavoitteena onkin pitää mahdollisimman suuri osa potentiaalisista varannoista juuri siellä missä ne ovat. Keep it in the ground julistaa myös Guardianin tutustumisen arvoinen ilmastokampanja.

Ilmastoriski = taloudellinen riski

Carbon Trackerin julkaisu:  ”The Unburnable Carbon 2013; Wasted capital and stranded assets” paljasti, että valtaosa esimerkiksi hiiliteollisuuden investointihankkeista ei ainoastaan ole haitallisia ilmastolle, mutta myös vaarallisia sijoittajille. Karu totuus on se, että vain alle 20 prosenttia kaikista maailman tunnetuista fossiilivarannoista voidaan hyödyntää.  Kun monien suuryritysten taseita koristavat nämä potentiaaliset, mutta mahdottomat varat, puhutaan hiilikuplasta, joka on tällä hetkellä yksi maailmantalouden suurimmista ansoista.

Hobley muistuttaakin, että riski ilmastolle on aina riski taloudelle. Suursijoittajien herättäminen ilmastonmuutoksen taloudellisiin riskeihin on yksi tärkeimmistä ilmastonsuojelun keinoista, sillä se tuo puhtaan energiateknologian talous- ja teollisuuspolitiikan keskiöön. Suunta on oikea. Miljardi toisensa perään pääoma vaihtaa voittajien puolelle, uusiutuvien energiantuotantomuotojen rakentamiseen.

Lisää energiavallankumouksesta ja Suomen mahdollisuuksista siihen liittyen Suomen tulevaisuus -tiedesarjan seuraavassa jaksossa sunnuntaina 29.5. klo 14 @MTV3